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Thursday 8 March 2012

Food to focus - Chocolate

Chocolate is produced from the beans of the cacao tree, and the best quality is said from the beans of the Criollo variety for its rich aroma and delicacy. The most common variety is Forastero which is nearly 90% of the world's cacao crop. The exact origin of the cacao is disputed but it is clear that Olmec, Mayas and Aztecs all enjoyed the cocoa bean for at least 5,000 years before it made its way to Europe. They treated cocoa beans as a highly valubale crop and as a symbols of life and fertility. Recent years, its health benefit become more well known, and very dark chocolate is now standard product in the supermarket. At the centre of chocolate's health benefits are definitley flavonoids. Chocolate's key flavonoids are proanthocyanidins (or procyanidins), and consist from 12% to 48% of dry weight cocoa bean. So we can say that cocoa powder is endowed with these compounds. One of the key research area is an effect on the cardiovascular disease, by protecting against damage to cholesterol and the lining of the arteries. They also act like a very low dose of aspirin to prevent blood platelets from aggregating, thus making blood less sticky (that can be a cause of heart attack etc).Yes commercial chocolates also contain sugar and fat, but eating small amount of dark chocolate regulary is actually good for you!

Here is some tips to select healthy chocolate:
  • Choose highest cocoa content
  • Avoid a product with hydrogenated fat
  • Avoid a product with refined sugar
  • "Chocolate-flavour" or other artificial chocolate has no health benefit
  • Since the chocolate's beneficial flavonoids have been removed from white chocolate, it is not recommended as a healthy food.
チョコレートはカカオの豆から出来ていますが、最高級のものはクリオロ種のものだと言われています。一般的なカカオ豆はForastero種のもので、世界の90%位の収穫を占めています。はっきりとした原産地はわかっていませんが、オルメカ文明・マヤ文明・アステカ文明では既に食されていたようで、これはヨーロッパに紹介される5千年以上前のことです。彼らはココア豆を貴重品として扱い、長寿・子宝にいいと重宝していました。最近になっても、カカオやチョコレートの健康への影響が話題になり、ダークチョコレートがたくさん出回っていますね。今ではスーパーの定番商品になっています。チョコレートがなぜこんなに注目されているかと言えば、それはフラボノイドであるプロアントシアニジンがたくさん含まれているからでしょう。何と、乾燥したココア豆で12-48%はこの成分だと言われていて、含有量が本当に高いことがわかります。プロアントシアニジンがなぜ体にいいのかという研究はいろいろされていますが、積極的に行われているのは心臓への影響でしょう。コレステロールが傷つくのを防ぎ、また血管壁を守ったり、弱いアスピリンのような働きをして血をさらさらにしてくれたりすることがわかっています。もちろん市販のチョコレートには砂糖も脂肪も入っていますが、少量のダークチョコレートを定期的に食べるのはむしろ体に良さそうです。

チョコレートを選ぶ時のコツは:
  • ココアの割合が多いものにする
  • Hydrogenated fat (日本語だと不飽和脂肪酸になりますか?)が含まれていないものにする
  • 精製された砂糖が入っているものはやめる
  • チョコレート風味などニセモノチョコレート味のものはやめる
  • ホワイトチョコレートはこのフラボノイドが入っていないので、同じようにヘルシーなものとは捉えられない