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Thursday 16 February 2012

Add a little spice to your life - Turmeric

Turmeric, a member of ginger family, is a key player of both the Chinese and Indian systems of medicine, where it is used as an anti-inflammatory agent internally and externally as poulitices. In the West, the culinary use of turmeric has become more common recently but much of its popularity is owed to the recent scientific study. It is curcumin, turmeric's yellow pigment exerts the great health promoting property. Curcumin is now a popular food supplement component as well. It is found that curcumin is a potent anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-cancer agent. Thus it can be good for rheumatoid arthritis, various cancer such as breast/ skin/ colon/ stomach/ liver, heart disease, Alzheimer's and Parkinson's diseases. For healthy people, its anti-inflammatory and anti-oxidant effects can be a powerful prevention of future illnesses, as well as maintaining healthy skin cell turnover! When you are not cooking South East Asian, Indian or Mexican foods, turmeric can still be used as a complement when ginger appears in the recipe (they go well together), additional flavour to egg salad to give it an even bolder yellow colour and add a colour and flavour for salad dressing ingredients. Of course, we do need to eat a lot of turmeric if you want to achieve medicinal effect and for that aspect it is better to take remedy or supplement. However it's great to know the benefit of turmeric when you have a meal with this spiece isn't it?

ショウガ科の仲間でもあるウコンは健康食品として既に有名です。漢方やインドのアーユルヴェーダでもレメディーとしてよく登場しますよね。主に内服用や患部に湿布するなどして炎症を抑える目的に使われたりしています。最近では様々な研究でウコンの健康促進効果が証明されてきているため、サプリメントにも入っていますね。ウコンがなぜ体にいいのかというのは、主にウコンに含まれているクルクミンによるものです。クルクミンには抗炎症、抗酸化、またがんを防ぐ効果があると知られているので、リューマチ関節炎、様々な箇所のがん、心臓病、アルツハイマーやパーキンソン病に有効と言われています。健康な人にも将来の病気を防ぎ、抗炎症・抗酸化効果が美肌キープにも良さそうですよね。もちろん体改善のためにクルクミンを摂取したいならばレメディーやサプリが一番効率はいいのですが、綺麗な黄オレンジで味に深みを与えるこのスパイスを普段の料理に取り入れてみてはいかがですか。食事からの少しの積み重ねも健康維持につながります。インドのカレースパイスや、東南アジア、メキシコ料理の材料として有名なウコン。これらの料理を作らないときでも、ちょっとの工夫で料理に使えますよ。例えば、レシピにショウガが入っている時はウコンも少し加えると味に深みが出ますし、卵料理に少し加えると黄身のオレンジ色が引き立ちます。また自分でサラダドレッシングを作るときに加えても風味と色が鮮やかになって、いつもと違う感じになるでしょう。