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Wednesday 30 November 2011

Food to focus - Beets

The beets are often being sold as beetroots (leaves are removed), but whenever possible, we should appreciate the nutritional contents of beet leaves as well. They have a similar taste to chard but more bitter, and are higher in nutritional value - richer in calcium, iron and vitamin A & C. Beetroots are also good for us though, as an excelent source of folic acid, manganese and potassium. Both beet leaves and beetroots are good source of magnesium, phosphorus, iron and vitamin B6. Because of iron and magnesium contents, both leaves and roots are known to support the blood cell production. All women need this as we lose the blood via menstrual cycles, pregnancy etc. Also in Chinese medicine, rich blood supply is one of the key factors for the fertility (although I am not expert in this!). Moreover there is powerful anti-oxidant called betacyanin, responsible for its dark red-purple colour. This nutrient is thought to boost the liver's detoxidication process thus act as an anti-cancer. Together with beets' high fibre content, it is known to support aginst colon cancer. It is truely a super food isn't it?

Beet leaves are typically prepared by steaming but make sure to cook lightly to retain its nutrients. Alternatively it can replace lettuce in salad, eaten by law (if you like bitter taste). Beetroots' beautiful colour is often lost in cooking, but adding acidic ingredients such as lemon juice or vinegar can preserve some colour. Beet juice is also an easy and delicious way to start as well.

ビートはよく根っこの部分だけビートルートとして売られていますが、もし葉っぱも手に入れることが出来たら、捨てずに食べてみてください。ちょっと苦い味がしますが、栄養満点で根っこよりも鉄分、カルシウム、ビタミンAとCが豊富です。ビートルートのほうも葉酸、マンガン、カリウムのいい摂取源です。葉っぱ、根っこ両方に含まれているのは、この他にも、マグネシウム、リン、ビタミンB6などです。鉄分とマグネシウムは血液生産にかかせない栄養素なので、葉っぱも根っこも食べるとサポートになりますね。ビートは血液生産にいいと知られているのはこのためです。女性は生理や出産で血を失うことも多々で、また中国医学では十分な血液が循環していることが不妊症解決の一つとされています。この分野は私の専門ではありませんが。またパワフルな効酸化成分のベータシアニンもビート独特な成分で、肝臓の解毒を助け、従ってがん予防にもよさそうです。ビートの豊富な食物繊維と合わせ、この成分が大腸がんの予防にいいというのは既に知られています。

ビートの葉っぱは栄養素をあまり壊さないように軽くスチームするか、苦目の味が大丈夫な人はレタスの代わりにサラダに入れてみてください。根っこの綺麗な赤紫は生でも食べれますが、調理したときは色彩が失われることがありますので、酸性のしぼったレモンジュースやお酢などを加えて調理すれば維持できます。根っこは甘みもあるので、ジュースにしたら美味しく飲めますね。普段使いなれていない方はジュースが一番簡単でしょう。




Beetroots have a high sugar content thus deliciously eaten raw, but more typically cooked or pickled.