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Wednesday 9 November 2011

Add a little spice to your life - Black Pepper

Today I saw a lovely graphic of culinary spices in the magazine and wanted to share with you. It may be too small to see the detail but is an Indian spice math table. Probably we pay more attention to our three major food groups (carbohydrate, protein, fat) and micronutrients such as vitamin and minerals, but knowing what spices do for our body would provide an extra pleasure of dinings. If I start reviewing everything it would take a whole year!, but let's look at one of the most common spices - black pepper.

Originated in India, the black peper has been highly prized since ancient times and in the old days they were even used as a currency. Its well known health benefits include digestive support such as increasing stomach acid secretion by stimulating the taste buds, anti-oxidant and anti-bacterial properties. The black pepper contains the health promoting compound called piperine and its functions are increasing absorption of selenium, B vitamins and beta-carotene, supporting the body's natural thermogenic activies and enhancing the liver's detoxification. Thus it is great for people with weaker digestion, cold body temperature and sluggish detox capacity.

Black pepper is best ground over food or add at the end of cooking, since its aromatic oil is lost if heated for too long. Try not to use already grounded black pepper, buy a nice mill with whole pepper corns.

今日雑誌でこんな素敵なスパイスチャートを見つけたので、掲載しておきます。小さいですけど、インド料理のスパイスの組み合わせです。見えますか?普段の食事では普通、炭水化物、たんぱく質、脂肪のバランスやビタミン・ミネラルなどに気をつけるものですが、スパイスにも気を配ってみるといつもの食卓が楽しくなるかもしれません。英語でもこのタイトルのように、人生にスパイスをと言いますし。たくさんあるスパイスを全て見てみると大変な量になるので、今日は普段当たり前のように使っている胡椒についてみてみましょう。

胡椒の起源はインド、古くから重宝されてきたスパイスで、貨幣として取り扱われていた時代もあったそうです。味覚を刺激し、それによって胃酸が分泌されるため胃腸系の働きをサポートしたり、抗酸化作用、抗バクテリア作用などもあります。現代社会のあたふたしている食事時間では胃酸の分泌が十分に分泌されていないこともあり、それによって消化不良になったりしますよね。他に注目すべき栄養素はペパリンというもので、セレンやビタミンB、ベータカロチンの吸収を助けたり、体を温めたり、肝臓の解毒をサポートしたりします。

胡椒はペッパーコーンのまま保存し、使う寸前にペッパーミルですって使うのがお勧めです。そうすることで香りがいいことだけでなく、胡麻に含まれている油にあるこのような栄養素も新鮮なまま食することができます。ご存知のように油は酸化するので、既にすってある胡椒を購入すると意味が半減してしまいます。また同じ理由から、調理に使う場合は最後の工程で胡椒を加えると味も栄養素も損なわれることがないかと思います。