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Friday 11 May 2012

Why green tea is good for you?

Both green and black tea are derived from the same plant, Camellia sinensis. Timing of leave picking and process after the harvest make same tea leaves into different kinds of tea. To produce black tea, the leaves are allowed to oxidise. During oxidation, enzymes in the tea leaves convert polyphenols into substances with much less biological activity. In contrast, green tea retains its polyphenol intact because its process of steaming prevents the enzymes from converting polyphenols - thus no oxidation at all. Blue tea such as oolong tea is partially oxidised, so it is understood as between green and black. White tea is still green tea but the leaves are very young and buds are unopened. It uses steaming process, but it tastes sweeter than green tea and is very low in caffeine.

To choose tea for a health reason, green tea is the best due to significantly high contents of free polyphenols. Those polyphenols are anti-oxidants and numerous research showed that it is cancer preventative. Green tea is also a great source of vitamin K, an important nutrient for bone health. We should, however, need to monitor the amount of green tea consumption if you are on the blood thinning medication such as Wafarin. It may reduce the effectiveness of the drugs.

Ok so if green tea is good for you, then can we drink a lot? You can, probably more than black tea, but we also need to aware about the caffeine content of green tea. Below is the example of caffeine contents of teas;

Espresso (60ml)        60-90mg 
Drip coffee (170ml)  60-180mg
Black tea (170ml)     25-100mg
Oolong tea (170ml)  12-55mg
Green tea (170ml)     8-16mg

Remember not to use boiling water for green tea brew, it will give a bitter taste. Exact temperature would be different depending on the type of green tea in strictly speaking, but easy way is to leave 1-2 minute after boiling. Also infuse only a short time and enjoy your cup of tea!

緑茶も紅茶も、結局は同じ茶葉なのですが葉っぱを摘むタイミングと収穫後に行われるアフターケアによって違うお茶になっていきます。紅茶は茶葉を酸化させたもの。酸化の過程で茶葉に含まれるある酵素が茶葉に含まれているポルフェノールを力の弱いものにしてしまいます。その反対に緑茶は収穫後茶葉を蒸しますが、この行程はこの酵素の力を押さえるため、ポリフェノールの力を弱めません。酸化はしていないことになります。青茶の一つであるウーロン茶は少し酸化したもので、緑茶と紅茶の間と言われています。白茶は緑茶と同じように茶葉を蒸すのですが、収穫されるときの茶葉はとても若いものなので、緑茶よりも甘みがあって、カフェインがより少ないものになります。

体を労るお茶を選ぶならば、断然緑茶でしょう。ポリフェノールは強力な抗酸化成分でガンを予防するとの科学研究結果も多々あります。またビタミンKの摂取源です。ビタミンKは骨を頑丈なものにしてくれます。しかし、ワーファリンなどのお薬を飲んでいる方は量に気をつけましょう。薬の効果を薄めてしまう可能性があります。

緑茶は体にいいのですが、それでは一日にたくさん飲んだ方がいいのでしょうか。紅茶よりは無理なく飲めるお茶だとは思いますが、下記のカフェインの量を参考に、適度に取り入れてみて下さい。

エスプレッソ(60ml)    60−90mg
ドリップコーヒー(170ml) 60−180mg
紅茶(170ml)       25−100mg
ウーロン茶(170ml)    12−55mg
緑茶(170ml)       8−16mg